mandag den 11. februar 2013

Hvor mange er der her? (mentale pindemadder #10)

Men jeg spurgte ikke om hvor mange fingre.

Vi kan nok roligt antage at et overvældende flertal af mennesker vil svare ”10”, hvis de fik det spørgsmål.

Men lad os lige gå lidt tilbage i tiden. Den første helt store eksistentielle krise i ens liv kommer nemlig den dag man ikke kan tælle sin alder på sine to hænder mere. Min 11 års fødselsdag står i den forbindelse som et meget sort kapitel i mit liv.

Men vi kan sagtens tælle til meget mere end blot 10 på vores to hænder. Årsagen til at vi synes at ”10” er det rigtige svar på ovenstående spørgsmål er fordi vi er forudindtagede om at den eneste måde vi kan få en talværdi ud af vores fingre, er ved at tælle antallet af fingre.

FAIL!

Prøv at tænke dine fingre som ”bits”. Dvs. når fingeren er ”oppe” er den aktiv, og når fingeren er nede er den inaktiv.
Et hurtigt crash course i ”binære fingre”.

Her har du 2 hænder, 10 fingre. Hver finger har den værdi som du kan se ovenover fingeren. Dvs. hvis alle fingre er nede (2 x knyttede hænder), så har du tallet 0. Men hvis ringefingeren på højre hånd er oppe, og alle andre fingre er nede, så har du tallet 2. Er ringefingeren på højrehånd samt pegefingeren på venstre hånd begge oppe, og alle andre er nede, så er tallet (64 + 2) 66.

Du kan se pointen. De aktive fingres værdier lægges sammen.

Hvis to hænder er for meget for dig, kan du også bare nøjes med at bruge én hånd (fx den højre). Så får du lidt mindre tal. Se billedet til højre.

Med tabellen til højre får håndtegn nu en helt ny mening. "Thumbs up" er fx 1, og har nogen givet dig fuck-fingeren, og du ganske uretfærdigt har mistænkt dem for noget dårligt, så var det jo blot et uskyldigt 4-tal, som de prøvede at signalere dig. "Jeg elsker dig" på tegnsprog er 19. De kristnes tegn for satan er 18, og "high five" er blevet til 31 (high 31?).
Tankevækkende.

Men tænk over de binære fingre næste gang du skal tælle eleverne i klassen, eller antal hundelorte på fortovet – nu løber du nemlig ikke tør for fingre mere! Du kan med dine fingre tælle til meget mere end bare 10. Er det ikke fantastisk?

Så tilbage til det oprindelige spørgsmål: ”Hvor mange er der?”. Der er 10 fingre. Men på den ene hånd kan du tælle til 31, og med begge hænder kan du tælle til 1023.

(hvis du har fundet andre snedige måder at bruge fingrene til at tælle på, så du med 2 hænder kan tælle til mere end 1023, så skriv det på bloggen)




”Der findes 10 slags mennesker her i denne verden. Dem som forstår det binære talsystem, og dem som ikke gør.” – Citat

2 kommentarer:

  1. jeg forstår ikke en skid af det her din fucking luder

    SvarSlet