onsdag den 8. februar 2012

3 sjove hurtige til at varme dig op (alkohol, tøj og julesange)

Efter en omgang (bogstavelig talt) HOVEDrengøring, støvede jeg nedenstående 3 pudsige tanker op fra den bagerste del af skallen. Her kommer en tankemæssig pendant til bagerens "studenterbrød"

Alkohol – hvor meget er der i?
Øl, vin, spiritus og det som lugter endnu værre… Det stordrikkende ”lebens menneske” ved selvfølgelig godt dette, men os andre alkoholjomfruer som aldrig har rørt alkohol før (????), tænker måske ikke over at alkoholindhold er tosidet. Som en god bilsælger er det med at sige, at bilen har flere hestekræfter end den har, og at flere kendte mennesker har siddet i den end hvad godt er.
Det er altid en god idé at pille lidt ved tallene, for at få dem til at se lidt bedre ud. Det samme er det med alkohol. Jo højere alkoholprocent jo bedre.
En typisk øl står fx til at have 4,6 % vol i sig. % vol? Ja. Det er målt pr ”volumen”. Dvs. alkohollen i øllen udgør 4,6 % af den samlede volumen. Men det er ølproducentens indre bilsælger som har sat den betegnelse på.

Og hvad så? Jo… alkohol vejer mindre end vand (ca. 79 % af vands vægt), og udover alkohollen i øllen, er det (ca.) kun vand med smag, som er tilbage. Men hvis du tog alt alkohollen i en 4,6 % øl og vejede den, ville du finde ud af at det kun vejede ca. 3,67 % af øllens vægt. Altså er der faktisk kun 3,67 % alkohol i en alm. øl. Hvis man altså vel at mærke regner det ud efter vægt.
Der findes altså grundlæggende to måder at måle mængden af alkohol i en øl på. Meeeeen, det ser jo ud af meget mere at skrive 4,6 %vol end 3,67 %masse.

Det samme gælder selvfølgelig for vin og spiritus. En 14 % rødvin har kun 11,2 % alkohol (målt i vægt), og en 40 % god Harald Jensen snaps – for lad os være ærlige, Harald Jensen snapsen er den bedste snaps der findes – har kun ca. 32,1 % alkohol (målt i vægt).
Husk at sige det næste gang du bliver stoppet af politiet i en brandert. ”Jamen betjent. Det var jo blot en mild rødvin med kun 11,2 % alkohol i” – ved dog ikke om det hjælper dig særlig meget.

På loftet sidder nissen
Ja gu’ gør han.  Men der er en ting omkring den julesang som du formentlig ikke har tænkt over. ”På loftet sidder nissen” er faktisk en af de få populære sange, og faktisk den eneste julesang (som jeg ved af) som skifter toneart midt inde i sangen.

Det ser man ikke særlig tit. Mest fordi et skift i toneart kan lyde meget underligt. Langt de fleste populærsange holder deres toneart hele vejen igennem; altså hvis du ikke regner Melodi Grandprix sange og lignende med, som konsekvent rykker melodien 2 halvtoner op sådan hen ad mod slutningen for dramatikkens skyld. Man behøver ikke at være musiker for at kunne høre disse ”løft” som fx Melodi Grandprix sange får hen ad mod slutningen. I ”Fly on the wings of love” får den løftet dér, hvor der har været en pause i omkvædet og hvor raketterne sprutter og konfettien springer ud. Dér rykkede melodien 2 halvtoner op.

Nåh, tilbage til ”på loftet sidder nissen”. Udover Melodi Grandprix sange, og en håndfuld Sting og Martin Brygmann sange + det løse. Så er ”På loftet sidder nissen” en af de få kendte populærsange som skifter tone art midt i sangen, og det er ikke bare et klassisk 2-halvtoners Melodi Grandprix toneart skift.
Den er muligvis den eneste børnesang og julesang (men jeg vil gerne høre hvis folk kender til andre børnesange eller julesange som skifter toneart) som gør dette.

Prøv at syng sangen. Når du når til ”men rotterne de hopper og de danser”. På ”men” skifter sangen toneart uden at de fleste lægger mærke til det. Du fornemmer nok mest skiftet i toneart når et vers er helt færdigt, for så tilføjer de fleste musikere to ”opadstigende” akkorder (bam bam) som får sangen tilbage i den første toneart. Prøv at syng: ”og de danser lystigt rundt i ring” BAM BAM. Og så er tonearten tilbage.



Fold en t-shirt
Du skal på ferie, og 39 t-shirts skal foldes. Det tager lang tid. Eller gør det?
Nogle gange bliver man taget med bukserne nede når det gælder om at tænke nyt. Man er vanemenneske, og kan ikke altid se de unikke måder at gøre ting på.
For omhyggelige mennesker som mig (yeah right), kan det tage noget tid at folde en t-shirt helt korrekt. Og jeg havde ikke overvejet, at der fandtes andre måder at gøre det hurtigere på end med mine super hænder.

Men jeg tog fejl.

Prøv at se nedenstående video som på kort tid viser hvordan du kan folde en t-shirt på under 2 sekunder.
(det ultimative væddemål på en bar - hold kæft du kan vinde mange penge på den måde!)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar