fredag den 17. februar 2012

Byg dit eget menneske! (Mentale pindemadder #5)

Nu er den her! Det ultimative byggesæt. Er du også ”gør-det-selv” manden/kvinden, som helst vil bygge tingene selv? Så husk på, at du faktisk nemt kan købe råmaterialerne til et menneske selv.

Nedenstående er de faktiske råmaterialer som indgår i at lave 1 x menneske (ca. 75 kg)
- Ca. 18 kg Kulstof (omtrent 2 poser grillkul)
- En marmeladekrukke fuld af nitrogen
- Ca. 50 kg vand
- Fosfor nok til at lave 2.000 tændstikker
- Noget calcium
- En knivspids salt (ikke peber!)
- … og jern nok til at lave et søm
(plus ca. 20 andre stoffer – som kan købes i enhver Matas/byggemarked)  

Et hurtigt prisestimat for 1 stk. menneske, ville koste dig langt under hvad en brugt Toyota Hiace fra 1990 vil koste. (overvej dit ordbrug næste gang du siger: ”Jeg sætter stor pris på dig!”)

Din største udfordring bliver nok samlevejledningen. Den følger, af naturlige grunde, ikke med! Du kender situationen med et nyindkøbt Ikea-skab (indrømmet, dog i noget mindre størrelsesforhold) – en masse spånplader, skruer, plastikdimser og beslag. Men de samler ikke sig selv - og det er svært at kalde alle løsdelene et skab, før de er sat rigtig sammen. Forskellen på et menneske og et Ikea-skab er blot at hvis du har ekstra skruer tilovers ved Ikea-skabet, betyder det for det meste ikke så meget. Har du blot et enkelt molekyle tilovers når du laver dit menneske, kan det betyde forskellen mellem om din creation kan overleve eller ej - eller om det får en dødelig sygdom senere i livet.

Råmaterialerne til at bygge et menneske, er simple. Men det er den korrekte sammensætning der giver kompleksiteten. Fantastisk, at så simple råmaterialer, som udgør dig og mig, kan sættes sammen på en sådan måde at de bliver til et selvreparerende, selvopbyggende (selvcentreret?) menneske i kød og blod med alt hvad det indebærer.

Det har så også taget nogle milliarder år for naturen, at få styr på hvordan et menneske skal samles – men hvad der er allermest tankevækkende er at naturen kan bygge en lille maskine (en baby) som så igen kan bygge videre på sig selv i takt med at det lever, ånder, spiser og drikker. Sådan et Ikea-skab er trods alt ikke lavet endnu!

Tankevækkende!

(Opskriften på Coca-Cola var i mange år hemmelig. Ved OL i Atlanta i 1996 offentliggjorde "The Coca-Cola Company" dog ingredienserne. Det gjorde dog, hvad jeg ved af, intet menneske i stand til at kunne kopiere Coca-Cola. Det samme kommer nok til at ske, ud fra ingredienserne til mennesket) ;-)

3 kommentarer:

  1. Det sætter tanker i gang. Hvad er mennesket, hvis ikke råmaterialer?

    SvarSlet
  2. Det er kombinationerne der gør det! Et ur og en radio, var heller ikke en clockradio selvom de stod meget tæt på hinanden. Man får også associationer til et af mine tidligere indlæg... H og O hver for sig får ild til at blusse op. Sætter man dem sammen (H20) kan de slukke ild. Talk about being more than the sum of your parts!

    SvarSlet
  3. Det er jo præcis hvad jeg mener :)
    hvis ikke mennesket (kun) er summen af hans dele... så må der være oget andet...
    Kombinationen er et bud, men hvis det var tilfældet, burde det have været mulig at lave en 100% identisk kopi af en coca cola... ved simpel trial and error... computersimulationer kan gøre meget af det arbejde for os... men det er bare ikke lykkedes.

    SvarSlet