søndag den 28. april 2013

Bestil din tidsrejse – allerede i dag!

Nogle mennesker tager på skiferie, andre badeferie – nogle elsker golfferier, og andre prøver vandreferier i de norske fjelde osv. 

Men jeg vil gerne slå på tromme for en helt ny type af ferie/rejse, nemlig: Tidsrejser. Et helt nyt (nørdet) koncept som Startour og andre rejsebureauer burde se meget seriøst på at få ind i deres standardkatalog.
Du er formentlig godt klar over at der er forskellige tidszoner på denne glade jordklode. Englang er fx 1 time bagud i forhold til Danmark, Ægypten er 2 timer foran i forhold til Danmark osv. Men hvad med om man udnyttede det? Rejser mellem bestemte tidszoner kan helt sikkert udløse et let smil, eftertænksomhed eller blot nogle sjove billeder af ”mig og mit nyindstillede-ur”.

Tankeeksperiment
Inddelingen af jordkloden i disse tidszoner er ikke lige så intuitiv som man lige skulle tro. Fx hvis du troede at tidszoner altid blev serveret i lige store kageskiver af 1 time pr styk, så tog du fejl – men det er også lige netop det som åbner op for vores helt fantastiske nørdede TIDSREJSER! (og de første tidsrejsende ”get a free set of steak knives”)

1. Turen for nybegyndertidsrejsende kunne være en tur til Rusland.
Rusland har været effektive med tidszonerne, og sparet en del væk. Det medfører at flere tidszoner i Rusland er adskilt af 2 timer i stedet for 1. Her kan du ved at flytte dig få metre, komme 2 timer ind i fremtiden eller 2 timer tilbage i tiden – (og uden nødvendigvis at få din ”Delorean op på 88 miles/hour”) - tryk på billederne for at se dem i stor størrelse.
 
2. Skal det være rigtig skævt? Så skal din tidsrejse længere ind i Centralasien. De fleste mennesker har haft følelsen af at komme lidt skævt ind på dagen. Behøver jeg at sige mandag morgen? Men hvis du tager på en tidsrejsetogtur fra Iran, ind i Pakistan, videre til Indien, og så Nepal, så vil du komme til at opleve denne skævhed meget lavpraktisk. (jeg ved slet ikke om der går en togbane mellem de 4 lande?).
Til at starte med er Iran med sine skæve 3½ timer foran Greenwich mean time. Når du rammer Pakistan skal dit ur stilles 1½ time frem. Når du krydser grænsen til Indien nøjes du med at ryge ½ time frem i tiden, og når du når til Nepal skal uret stilles 15 minutter frem i tiden.
Selvom 1 times tidszoner er det mest almindelige, og nemmeste at tilrette på sit ur, så er det ikke sådan det forholder sig alle steder i Asien hvor ½ times zoner forekommer tit. Og endnu mere skævt blev det også med Nepal. Nepal er så vidt jeg kan se den eneste tidszone som er 15 minutter forskellig fra sine naboer.

3. Den mest vanvittige form for tidsrejse skal du dog ud i Stillehavet for at lave. Datolinjen skiller vores runde klode i to dele i Stillehavet. Dvs. på den ene side af datolinjen har du fx mandag (højre side) og på den anden side har du tirsdag (venstre side). Der er 24 timers forskel. Men datolinjen er bare ikke helt lige. Hvis du ser på billedet bevæger den sig som en spritbilist på en lukket villavej. Men det er nede omkring ækvator at det virkelig begynder at gå galt. Her har man nemlig lavet et indhak i datolinjen. Kiribatiøerne ligger her med til siden som er længst fremme i tiden, mens en ø som Samoa (som egentlig burde have samme tid som Kiribatiøerne) er på den modsatte side af datolinjen.

Tidsrejsen her består i at tage sin lille fiskekutter og sejle fra Marshal øerne og til Fransk Polynesien, i en lige linje (sammenlagt ca. 5.000 km).
Her vil du starte med at krydse datolinjen. Dvs. Tirsdag formiddag er hermed blevet til mandag formiddag, 24 timers skift præcist. Men kun for en kort stund. For når du sejler ind over Kiribati øerne bliver det tirsdag igen, men nu tirsdag 1 time foran i forhold til den tidszone du havde sidste gang det var tirsdag. Når du så krydser datolinjen igen og nærmer dig Samoa, ja så bliver det mandag igen, men ikke den samme mandags tid som da det for lidt siden var mandag. Nu er det mandag 2 timer foran sidste gang det var mandag – og så skal du ikke indstille dig ur mere inden du rammer Fransk Polynesien. Ja altså medmindre du lige tager en smuttur til Iles Marquises, hvor du skal stille uret ½ time frem.
Forslaget om denne nørdede tidsrejse er hermed givet videre til Troels Kløvedal. På denne luksus tidsrejse har du krydset datolinjen 3 gange og befundet dig i 4 tidszoner, alt i mens at solen stille har grint ad din febrilske og konstant uromstilling – for solen er i sidste ende den sande klokkeslætgiver. Ikke menneskeskabte kunstige tidszoner.  

Konklusion Hvis tidszoner skulle være mere rigtige (og intuitive) i forhold til solen – altså at solens placering på himlen angav klokkeslættet, så ville det være mere rigtigt med en tidszone for hvert 1 minut. Dette ville med 1.440 tidszoner selvfølgelig være meget upraktisk, men mere tro mod moder jord, sol og den faktiske tid. Hvis vi legede med tanken om tidszoner for hvert minut, så ville indbyggerne på Bornholm fx være ca. 27 minutter foran de kære mennesker som bor i Esbjerg. Og forskellen på tiden mellem London og København burde faktisk være ca. 49 minutter (i stedet for 1 time) – og tidsforskellen mellem Irland og Danmark burde ligge på omkring 1½ timer, alt afhængig af hvor i Irland og hvor i Danmark du måler.

Det er også tankevækkende at vide at Kina kun har én tidszone for hele sit store rige, men burde faktisk (i forhold til solen) være opdelt af 4 timer.

Hér på Djursland hvor jeg bor, burde vi kun være 42 minutter foran i forhold til Greenwich mean time. Hvor den kære danske hovedstad burde være 50 minutter foran.

Tankevækkende.

Studér selv nedenstående tidszoneskema over hele verden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar