søndag den 26. maj 2013

En lang arbejdsdag på Merkur (mentale pindemadder #12)

Har du nogensinde følt at der var arbejdsdage så lange at du troede de aldrig ville ende? Måske.

Men nok ikke på samme måde som på planeten Merkur.
Merkur er den planet der ligger aller tættest på solen, af alle planeterne i solsystemet, og bruger derfor kortest tid til at komme rundt om solen. Dvs. at et år på Merkur er relativt kort, faktisk ca. 88 jorddage. Men til gengæld er deres dage dræbende lange. Faktisk varer 1 dag på Merkur 176 jorddage.

Et år er altså små 3 jordmåneder, og en dag er ca. ½ jordår. Tænk over perspektiverne hvis dette var tilfældet på jorden? En forbryder ville foretrække 3 års fængsel fremfor 3 dages fængsel. Og en 5 dages forkølelse ville tangere at være en kronisk lidelse (da den ville vare ca. 2½ år)
Til gengæld ville børn kun skulle vente max 88 jorddage på jul og fødselsdage. Men omvendt kunne man i princippet nå at holde 2 fødselsdage eller 2 juleaftner på den samme dag. En romantisk solnedgang, som under normale jordomstændigheder vel varer omkring ½ time, ville vare 3 jorddage og 16 jordtimer – men så er der til gengæld også romantik for alle pengene.

Jeg forudser også en sag for 3F. En kommende blokade af alt restaurationsbusiness på Merkur. Hvis Merkurs restaurationsbranche fik indført i deres overenskomster at serveringspersonale og kokke "kun" skulle arbejde 1 dag om året, så ville det på jorden svare til at arbejde 730 dage om året. Arme stakkel den knap så kvikke tjener, som er på vej til sit livs eventyr på Merkur, der netop har underskrevet den ansættelseskontrakt.

Hvis Merkur (apropos mit sidste blogindlæg) skulle inddeles i 24 tidszoner, som vi (ca.) har på jorden, så ville hver tidszone være forskudt fra den forrige med 7 jorddage og 8 jordtimer. Hvis det var gældende på jorden, ville der ikke være 1 times forskel mellem Danmark og England, men derimod 7 jorddage og 8 jordtimer.

Og så til dræberen. Hvis Merkur skulle inddeles i tidszoner der hver varede 1 jordtime, så skulle der laves 4.224 tidszoner på Merkur. For at sætte det i perspektiv, ville det på jorden svare til at man inddelte jorden i tidszoner for hver 20,5 sekund – i stedet for hver 1 time. Tankevækkende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar