lørdag den 6. juli 2013

Tankevækkende våben (mentale pindemadder #14)

Kig på nedenstående 5 våben.








(en kompound bue, en foldekniv, en katapult, en kniv, en slangebøsse)

En lille hurtig gættekonkurrence.
Spørgsmål 1: Kun 2 af disse våben kræver en våbentilladelse i Danmark for at eje, hvilke?
Spørgsmål 2: Kun 1 af disse våben er ulovlig at gå rundt med i byen, selvom du har våbentilladelse til det, hvilket?

(svarene er indflettet i blog-indlægget)

Den danske våbenlov er, sagt meget positivt, ”ganske underfundig” (og tankevækkende).

Fx kan man i Danmark købe sig en jagtbue, med de mest drabelige pile som næsten kan skyde igennem bildøren til en mindre personbil, uden at du skal have en våbentilladelse. Du skal blot være over 18 år.
Omvendt kræver en simpel slangebøsse våbentilladelse for bare at eje.

Og det bliver vildere. En 18 årig person kan som sagt købe en vanvittig jagtbue uden våbentilladelse, og endda gå rundt med den i byen uden problemer, men går du på Lauritz.com eller andre online auktioner og finder et antikt armbrøst (våbenloven siger at armbrøst staves med ”ø”), så skal du have en våbentilladelse til det, selvom der i princippet kan være tale om et antikt armbrøst, som dårligt nok kunne skyde igennem en pakke Kærgården.

Knive 
Der er max. 4 cm fra ydersiden af brystkassen og ind til hjertet eller andre vitale arterier og blodbaner i menneskekroppen, men en foldekniv med et blad på max 7 cm er lovligt at gå rundt med i byen, mens en kniv med et blad på over 7 cm er ulovlig. Pointen her er, at hvis du vil dræbe en person, kan du gøre det lige så effektivt med en 6,5 cm foldekniv, som med en 7,5 cm kniv. Bare husk at foldekniven ikke må kunne låses i sin udslåede position.

Katapulter og luftgevær 
Katapulten er også interessant. Der er intet i den danske våbenlov der forhindrer dig i at bygge en katapult eller en trebuchet/blide (se billede/video) som i princippet kan jævne din nabos udestue i et skud.



Men en slangebøsse kræver våbentilladelse og et luftgevær med en kaliber på over 4,5 mm (som med nød og næppe kan skyde poterne af en markmus) kræver våbentilladelse og et sikret våbenskab, til opbevaring.

På en afstand af 100 meter kan en trebuchet og en katapult lemlæste og massakrere store menneskemængder. Et luftgevær med 4,5 mm kan knap nok sende sit projektil 100 meter.

En af årsagerne til at luftgeværer over 4,5 mm kaliber er blevet gjort ulovlige skyldes at Rigspolitiet vurderede at luftgeværer med fx 5,5 mm kaliber kunne gennemtrænge huden (men så heller ikke rigtig mere).
Det skal dog ses i lyset af en lovlig jagtbue på 100 meters afstand kan gennemtrænge både hud, brystkasse, din iPad og din café latte i ét skud - og så kan vi hænge vores overfrakke på dig bagefter.
Hvis årsagen til at luftgeværer med en kaliber på 5,5 mm kræver våbentilladelse, er at de kan ”gennemtrænge hud”, så kan man yderligere undre sig over hvorfor en foldekniv med et blad på 6,5 cm så ikke kræver våbentilladelse.


Tankevækkende.


Hvis du vil læse våbenloven, så kan den findes her:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=142859

Du kan også læse mere om Justitsministeriets vurdering om luft- og fjedervåben her: http://www.justitsministeriet.dk/arbejdsomr%C3%A5der/v%C3%A5ben/erhvervelse-besiddelse-og-anvendelse-af-v%C3%A5ben/luft-og-fjederv%C3%A5ben/fakta-om-luft

3 kommentarer:

  1. Ved godt at dette er et gammelt indlæg, men jeg er først lige faldet over det og vil liiiige korrigere lidt:
    Jep! Du kan godt købe den jagtbue som den du viser uden våbentilladelse, men våbenloven har i mange år (i hvert fald de sidste 20 år så vidt jeg er orienteret) IKKE tilladt dig at anskaffe benævnte drabelige jagtpile (jeg formoder at du hentyder til såkaldte "broadheads" som anvendes til jagt).
    Derimod er der intet der hindrer dig at købe helt almindelige pile til at skyde efter skiver med - bevares, de er spidse og vil helt sikkert kunne prikke hul i et menneske, men principielt er en strikkepind faktisk ligeså anvendelig som mordvåben, blot på kortere afstand, det same kunne argumenteres overfor knivene efter min mening, men jeg har aldrig hørt nogen argumentere for at strikkepinde skal forbydes i det offentlige rum :-D

    Diskussionen om bue og pil har været oppe en del gange gennem årene, men så vidt jeg har forstået er det for det første yderst sjældent at nogen nu om dage forsøger at skade andre med en bue og dertil må det anses at være en højest ineffektiv måde at begå røveri og en bue er ikke let at skjule på sig, som fx en kniv, pistol eller slangebøsse. Sammenlignet med et gevær er farligheden desuden væsentlig mindre, da det kræver væsentligt mere færdighed at ramme, så der gøres alvorlig skade og tiden fra der er afskudt en pil til man kan have den næste klar er væsentligt højere end ved både pistol og gevær.
    Jovist - Bue og pil har været anvendt til jagt og krig i årtusinder og kan rigtigt anvendt dræbe selv elefanter, men det kræver en dygtig skytte og personligt ville jeg være mere nervøs ved en vred mand med en vandrestav end en med en bue.

    Sjov lille tilføjelse:
    Vidste du at det er tilladt at fiske med en bue i saltvand, men ikke i ferskvand? ...højest mærkværdigt og ulogisk.

    Angående kastemaskinen, så er våbenloven muligvis ændret siden du skrev ovenstående, men den kræver faktisk tilladelse i dag :-)
    ...Hvis ellers spejderne ikke har misforstået noget:
    http://leder.fdf.dk/index.php?id=1362

    SvarSlet
    Svar
    1. kærre det er så ikke rigtig at du ikke kan eller må købe jagtspidser som du også kalder "broadheads" det er så bare på engelsk. for det er fuldt ud lovligt. bare lige til info...

      Slet
    2. kræver det våbentilladelse at købe pile til buer? taler om ca. 30 punds buer her så ikke noget kraftigt

      Slet