onsdag den 28. marts 2012

Hvordan smager et ”A”? Og hvilken farve har lugten af gammel ost? (Mentale pindemadder #7)

Det er nok de færreste almindelig dødelige mennesker som tænker over ovenstående i det daglige.
Men for nogen mennesker, er dette spørgsmål hverdagskost.

Der findes folk der har en tilstand som hedder ”synæstesi” – det er en tilstand, hvor der sker en sammenblanding af nogle af deres sanser.

Fx ser nogle synæstetikere en flot sort farve når de hører eller ser bogstavet ”A”. Andre synæstetikere ser måske lyserød. Det er nemlig ikke ens for alle synæstetikere.
Omvendt kan der være synæstetikere som får en smag af hvidløg i munden, når de hører ordet ”kontorstol”. Andre får måske smagen af jordbær når de hører en C-mol akkord.

… og man kunne blive ved.

Jeg hørte på et tidspunkt om en mand som fik smagen af gammel stærk ost i munden hver gang hans kærestes navn blev sagt – så han blev simpelthen nødt til at slå op med hende. Selvom hun måske var meget sød.
Det siges også at meget kreative mennesker har en lidt større tendens til at have synæstetiske tendenser. Bl.a. har flere komponister/dirigenter klaget over at musikerne, som spillede deres værker, spillede for alt lilla eller for rødt.

Men de fleste mennesker kender dog en smule til synæstesi i deres eget liv (i større eller mindre grad). Vi bliver næsten varme i kroppen af at kigge på en rød farve, og vi kan nærmest fornemme en svag kulde når vi ser farven blå. Når vi rækker ind efter nøglerne, under kommoden, lukker vi ofte øjnene - og nogle gange kan en stærk smerte næsten få en farve. Derudover kender vi også til begrebet ”blue notes” indenfor Blues musik (I got the blues!).

Men mange mennesker kan måske alligevel have svært ved at sætte sig ind i, at synæstetikere, som har tilstanden i svær grad, ser farver eller får underlige smagsoplevelser når de hører lyde m.v. Men i bund og grund er det ikke slet unormalt for vores hjerne at blande sanser sammen.

Lad mig give et eksempel.

Prøv denne lille test…

En flok rumvæsner er landet på jorden, og de har deres helt eget sprog og alfabet. I alfabetet har de bl.a. to bogstaver. Det ene bogstav hedder ”Buba” og det andet hedder ”Kiki”. Herunder er vist de to bogstaver. Men kan du gætte hvilket bogstav er ”Buba” og hvilket som er ”Kiki”? (svaret står under)





(Dette spørgsmål er blevet stillet til en del såkaldt ”ikke-synæstetiske mennesker” igennem tiden, og ca. 95-98 % af de adspurgte siger at det er ”stjernen” som er ”Kiki” og den anden som er ”Buba” – hvad syntes du?) Lidt synæstetiker er man vel altid!

”Kan du se pointen? Ellers trænger du godt nok til… høreapparat”

1 kommentar:

  1. Det slog mig lige.
    Vinkendere er også gode til at blande sanserne sammen i deres sprog. Fx kan en vinkender tale om at smagen af vinen har "fylde".

    SvarSlet