mandag den 12. marts 2012

Kan stjernerne og Bezzerwizzer tage fejl?

For ikke så lang tid siden spillede jeg Bezzerwizzer og fik spørgsmålet ”hvis du er født d. 26. juni, hvilket stjernetegn er du så født i?”
 
Hvis jeg skulle svare rigtigt, måtte jeg bevidst gætte forkert. Og ville jeg gætte rigtigt, var jeg nødt til at svare forkert.
 
Hvorfor? Fordi skaberne af Bezzerwizzer havde deres viden om stjernehimlen fra sladderbladene.
Bezzerwizzer-svaret, og det svar du vil finde i sladderbladene, var ”Krebsen”. Men det rigtige svar havde været ”Tvillingerne”.

Hvorfor? Fordi det som bestemmer hvilket stjernetegn du er født i, er hvilket stjernetegn/stjernebillede solen befinder sig i på dit fødselstidspunkt – og solen bevæger sig så at sige rundt på stjernehimlen og kommer derved igennem alle stjernebillederne i ”dyrekredsen” på et helt år. På billedet til højre kan du se hvor solen befinder sig på stjernehimlen d. 26/6. Hvilket stjernebillede synes du solen befinder sig i? Krebsen eller Tvillingerne?

Tankeeksperiment
Lad os gå lige til makronerne. Det jeg prøver at sige er, at ”folk er blevet snydt”. Igennem lang tid har astrologer snydt os, og fortalt os at vi var født i et stjernetegn som vi, for de flestes vedkommende, slet ikke var født i.
Prøv at tænk over hvor mange gange du, i løbet af dit liv, har fortalt folk hvilket stjernetegn du var født i? Hvor mange gange har du fået lagt et horoskop (enten for sjov eller i ramme alvor)? Hvor mange gange du har læst det du troede var dit ”ugens stjernetegn” i sladderbladene?
… og i alt den tid, har det formentlig være et helt forkert stjernetegn!

Tankevækkende.
Det er et af de største svindelnumre i nyere tid som jeg lige kan komme i tanke om.
Jeg har fx altid fået at vide at jeg var født i løvens stjernetegn (d. 4. August), men i en alder af 19 år fandt jeg ud af at det var løgn. Jeg var faktisk født i Krebsen. (se billedet til venstre hvordan Krebsen omfavner solen)

OK, Stefan. Hvorfor alt den forvirring? Hvorfor er stjernetegnene anderledes?

Meget enkelt. For ca. 2.500 år siden, hvor mennesker i den vestlige verden begyndte at beskue stjernehimlen og samle små uskyldige prikker (stjerner) i tegninger (stjernebilleder), så stjernehimlen ca. ud som den du kan læse om i horoskoperne. Altså, solen bevægede sig igennem de forskellige stjernebilleder ca. efter de tidspunkter som angives i horoskoperne.
Problemet er bare at intet forbliver det samme over tid. Det ved alle som enten har haft bil, børn, været ansat hos Vestas eller er gift. Stjernehimlen rykker sig nemlig en anelse i forhold til solen for hvert år. Dvs. den måde som stjernehimlen så ud på for ca. 2.500 år siden, er ikke den samme som den ser ud i dag. Alle stjernetegnene er rykket ca. en måned – og så er der kommet et nyt stjernetegn med, slangeholderen/slangebæreren.

Man kan så undre sig over hvorfor astrologer ikke har ændret datoerne for vores tids horoskoper, løbende. Men det var måske for oplagt?

Og nu sidder du og tænker. Jamen er det her noget nyt? Nej for Søren. Selv den kære Ludvig Holberg (født 3/12 – 1684) ville have været født i et andet stjernetegn end det astrologer prøvede at bilde ham ind. Se billedet til venstre, hvor du kan se hvor solen stod på hans fødselsdag. Lige midt i ”slangeholderen/slangebæreren”. Jeg kan høre den kære Ludvig vende sig i sin grav!

Eftertanke
Der er mange pudsige ting med astrologi, som folk ikke tænker over. Fx har de forskellige planeter deres betydning for dit personlige horoskop. Hvor er planeterne placeret og hvornår? Det skyldes at hver planet tilegenes nogle særlige egenskaber.
Men er det ikke sjovt, at tænke over, at den gang de vestlige stjernebilleder blev ”opfundet”, og astrologien født, kendte man ikke til alle planeterne i solsystemet.

Uranus var kendt i oldtiden, men man troede ikke det var en planet. Man fandt ud af at den var en planet i 1781. Neptun blev fundet i 1846 og Pluto (som ikke mere regnes for at være en ”fuldgyldig” planet – men blot en dværgplanet) i 1930. Dvs. 3 planeter som pludselig, udover at få et navn, skulle have givet en ”mening” som kunne indpasses i horoskoper – og nu bliver det for alvor rigtig sjovt.

Tag Mars for eksempel. En rød planet som fik sit navn efter den romerske krigsgud. Men pludselig tillægges planeten Mars en masse egenskaber som kommer fra den gud som planeten er opkaldt efter. Hvorfor? Nu symboliserer planeten pludselig aggression, mandlighed, vildskab osv. Men tænk sig hvis nu Mars i stedet var blevet kaldt ”Laura”, efter en lille stille rødhårede pige som altid var så sød og blid. Så havde planeten Mars i dag, i astrologiske sammenhæng, symboliseret blidhed, skønhed og måske passivitet – og mange mennesker havde blot syntes at Mars (planeten ”Laura”) var lig med blidhed, og ikke tænkt synderligt meget over det.

Tænk, vi kunne i dag have haft en ”Mænd er fra Venus, og Kvinder er fra Laura”. Især hvis Venus ikke var blevet kaldt Venus, men var for sin blå farve blevet associeret med royalitet, frihed og mandlighed (blot en tanke)

Det tvivler jeg på at særlig mange astrologer har overvejet.

I 1930, da Pluto blev fundet, skabte det røre i de astrologiske kredse. For nu skulle man finde egenskaber som kunne sættes på Pluto. Og hvad skulle det være for nogen?
Det stod jo ikke ligefrem skrevet i tydelig neon-skrift på planetens egen overflade. Så hvad gør man så? Man finder på egenskaber som man ”synes” den skal have, og bilder resten af verden ind at ”sådan ER DET BARE!”

Dette er en af de kæmpe forskelle på overtro/religion og videnskab. Overtro/religion prøver at diktere hvordan verden er (sådan er det bare!), og videnskab forsøger at finde ud af hvordan verden er (hvordan er det bare?)

Konklusion
Stjerner skal ses på den smukke (natte)himmel. Og deres placering i forhold til solen, skal ses ved at kigge op på himlen, og ikke ned i sladderbladenes horoskoper. Kigger man op, ser man hvordan tingene virkelig hænger sammen.

Astrologer er nogle af de mest underholdende mennesker at debattere med, for man får virkelig brugt sine lattermuskler – og denne humoristiske vinkel er meget vigtig at få med, for uden humor var livet ikke værd at leve.

Tak til alle I astrologer for jeres ekstremt humoristiske bidrag til denne verden.

Hvis der er nogle læsere som meget gerne vil have syn for sagen og se hvordan stjernehimlen (og solen) så ud da de blev født (læs: ”hvad er mit stjernetegn?”), så skriv en mail/kommentar til mig med jeres fødselsdato, år og geografisk placering i verden, så får I et billede af stjernehimlen, og solen, og så kan I selv vurdere hvilket stjernetegn I mener I er født i.
(eller se min film på YouTube hvor jeg går igennem hele året og dets stjernebilleder)


Nedenfor kan du læse hvilke tidpunkter solen befinder sig i et givent stjernebillede (læs: datoerne for dit RIGTIGE stjernetegn! – ikke at det har betydning for dit liv. Men alligevel, her er de)

Stenbukken 21. januar til 16. februar
Vandmanden 17. februar til 11. marts
Fiskene 12. marts til 18. april
Vædderen 19. april til 13. maj
Tyren 14. maj til 21. juni
Tvillingerne 22. juni til 20. juli
Krebsen 21. juli til 10. august
Løven 11. august til 16. september
Jomfruen 17. september til 30. oktober
Vægten 31. oktober til 23. november
Skorpionen 24. november til 29. november
Slangeholderen 30. november til 17. december
Skytten 18. december til 20. januar

Ingen kommentarer:

Send en kommentar