torsdag den 12. januar 2012

Muhammed tegninger - en tanke værd

De fleste danskere husker afslutningen på år 2005. Danmark blev, af mange muslimer, lagt for had, stemningen var hed – og på visse danske ambassader (i flere muslimske lande), sendte muslimske oprørere mange ”varme tanker” (læs: molotov cocktails) ind igennem vinduerne til de forskræmte ambassadeansatte.

Det er selvfølgelig ikke noget man skal spøge med. Men lad os prøve at give det lidt åbenhjertig tanke.

Tankeeksperiment
Det er pudsigt at en stor del af verdens muslimer netop i år 2005 farede i flint over at 12 tegnere, hyret af Jyllands Posten, havde tegnet hver deres tegning af Muhammed. For Muhammed er faktisk tegnet og visualiseret mange mange mange gange før.

Går vi helt tilbage til tidligere kristen litteratur og billedkunst finder vi flere afbildninger af Muhammed – og det er ikke alle billeder der er lige flatterende. Men nu var kristendommen og islam jo heller ikke ligefrem de bedste venner dengang – hvordan ville du fx tegne Anders Breivik?

Til venstre ses et billede af Muhammed (th) som gennemgår det kristne helvedes pinsler. Men de kristne har ikke kun holdt sig til billeder. Også knapt så flatterende statuer af Muhammed har været brugt. Til højre ses en statue fra ”vor frue kirke” i Dendermonde Belgien, hvor Muhammed bliver nedtrampet af engle. (så se jer dog for!)
Men det er ikke kun kristne kunstnere som har afbilledet Muhammed. Også fra arabisk og persisk kultur findes der flere afbildninger af Muhammed. Herunder ses et udvalgt billede, af Muhammeds fødsel. Er du i tvivl om hvor han er? Det er ham der er babyen (du kan finde mange flere billeder af Muhammed, fra arabiske og persiske kilder i de links jeg har indsat i bunden).








Man skulle næsten tro at der var en sammenhæng mellem afbildning af Muhammed i aviser, og muslimsk vrede, for i 1925 blev billedet til venstre bragt i den engelske avis ”The Star”. Muhammed ses ved siden af den høje cricket spiller Jack Hobbs (Muhammed er her stavet ”Mahomet”). Denne tegning af Muhammed udløste eftersigende også irritation blandt muslimer – men ingen afbrænding af ambassader eller boykot af mozzarellaost og andre mejeriprodukter. Derimod, hvis Muhammed bliver afbilledet på et cigaretkort i en pakke cigaretter, som denne til højre fra 1924 (Ogden’s Cigarettes) er der ”no problem”.

Eftertanke
Det er også tankevækkende at der, eftersigende, slet ikke findes en eneste passage i koranen som nævner at det er forkert/bandlyst at afbillede Muhammed.

Hvad jeg dog synes er det mest pudsige ved Muhammed krisen er at der ca. 4 år forinden, i juli 2001, blev vist et afsnit af kulttegnefilmserien South Park på TV hvor Muhammed var med – samt en masse andre religiøse karakterer. Dette afsnit udløste ingen trusler eller demonstrationer af nogen art – og dette selvom South Park bliver set af væsentlig flere mennesker end Jyllands Posten bliver læst af.
Her kan du se et lille klip fra en af scenerne hvor Muhammed var med. (Dette afsnit, afsnit 68 - ”Super best friends” er nu censureret fra producenternes side, og vises ikke mere)



Man kan også undre sig over hvorfor visse muslimer vælger at gå i flæsket på Danmark som land, når det er Jyllands Posten, og ikke Danmark, som har stået for at få de berømte 2005-Muhammed tegninger produceret. Det svarer vel lidt til at du kaster en sten ind ad vinduet til din nabo på højre side, efter at din nabo på venstre side har ødelagt din bil. Og man kan ligeledes undre sig over hvorfor der igennem historien er blevet produceret så mange tegninger/afbildninger af Muhammed som ikke har affødt så stor muslimsk vrede, som Jyllands Postens tegninger i 2005 gjorde.

På den anden side... Det her med at noget skal gøres på det helt rigtige tidspunkt før at der sker noget, har vi set før. Leonardo Da Vinci’s tegninger af en helikopter blev aldrig til en rigtig helikopter i datidens renæssance, og Apples produkt ”Newton”, blev heller ikke en succes da den kom ud. Men begge produkter er succeser i dag – helikopteren kender vi, og Apples ”Newton”, som jo sådan set "bare" har fået et par tweeks, er nu en variation af en iPhone/iTouch. Og disse to er også kæmpe succeser. Men nogle gange bliver ting først set, reageret på, eller succeser hvis de sker på præcist de rigtige tidspunkter.

Der er ingen tvivl om at selvom vi for det meste respekterer andre menneskers handlinger, eller andre landes love på forskellige områder, sker det nogle gange at et folk reagerer på noget som sker i et andet land, fx muslimers foragt for dansk ytringsfrihed, eller USA’s foragt for Cuba, som igennem mange år har medført handelsembargo, eller danskere der boykottede franske varer, og hældte fransk vin i kloakken i forbindelse med Frankrigs atomprøvesprængninger i midten af 90’erne. Osv. Jeg ville nok foretrække demokratiske reaktioner som boykot, handelsembargo, fredelige demonstrationer og debat hvis jeg en dag kom til at fornærme nogen – i hvert fald når man ser hvad alternativet til disse kan være.

Konklusion
Der er ingen tvivl om at Jyllands Posten’s Muhammed tegninger var med til at sætte gang i en proces som har sat nye standarder for hvad medier vil trykke af illustrationer som bare rimer på ”Muhammed”. Det er tydeligt.
Jeg vil nævne et pudsigt initiativ der kom som en (mod)reaktion på Muhammed krisen, nemlig ”Everybody draw Muhammed – day”. Alle skulle tegne Muhammed den dag – i ytringsfrihedens navn. Denne blev afholdt d. 20/5 – 2010. I konkurrencen om den bedste Muhammed tegning vandt tegningen til højre.
(læs mere på: http://en.wikipedia.org/wiki/Everybody_Draw_Mohammed_Day)

– og endnu mere sørgeligt bliver hele situationen også når det nutidige danske politi (efter 2009) har gjort det næsten umuligt at være ”perlevenner” med muslimer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg kan af pladsmæssige grunde ikke vise alle de mange mange mange tegninger og afbildninger af Muhammed i dette indlæg, men hvis du har lyst til at se flere billeder, eller læse videre i sagen kan du studere nedenstående hjemmesider.
http://zombietime.com/mohammed_image_archive/misc_mo/ (lidt tekst, mange billeder) 
http://en.wikipedia.org/wiki/Depictions_of_Muhammad (meget tekst, færre billeder)

2 kommentarer:

  1. Nu glemmer du så lige at det faktisk var 15 tegninger som fik dem til at flippe ud, ikke 12.
    De danske muhamedanere som tog rundt for at fortælle hvad det var der var sket i Danmark, havde tilføjet 3 ekstra billeder som var stærkt krænkende på en måde de oprindelige 12 ikke var, for at forstærke virkningen.
    Reaktionen var baseret på en løgn.

    SvarSlet
  2. Ekstra interessant vinkel på historien... Har du et link til disse ekstra 3 tegninger. Jeg har ikke kunne opstøve dem. Om reaktionen fra de muslimske lande havde været anderledes hvis der "kun" var de 12 tegninger?!?! Det skal jeg ikke kunne sige.

    SvarSlet