lørdag den 14. januar 2012

3 hurtige til weekenden (3 hurtige - #1)

Her har du 3 hurtige til weekenden.

Stjerner og mennesker:
Stjerner er pudsige. Når de fødes kan man ud fra deres startvægt vide temmelig nøjagtigt hvor lang tid de kommer til at leve. Tommelfingerreglen siger: ”Små stjerner lever i mange år, store stjerner lever i få år”. Prøv at tænk hvis det samme var tilfældet for mennesker?!?!

Mine to piger er født med en fødselsvægt på henholdsvis 1155 gram og 1325 gram. Hvor kunne det have været sjovt hvis jordemoderen, i bedste astronomiske stil, kunne have sagt: ”Sikke nogle små skravl, de kommer til at blive 214 år gamle” – sørgeligt nok ville min søn, som vejede ca. 4 kg, få meddelelsen ”En ordentlig krabat… men han bliver kun 56 år”.

Alder og æg:
… og taler vi om alder. Hvor gammel er du egentlig? Tænk over det. Din fødselsdato er jo et fint udgangspunkt, men ikke helt præcis. Din mor gik med dig i maven i ca. 40 uger (de kendte ”9 måneder”). Men gik hun 1 uge over tid, eller blev du født 5 uger for tidligt? Mine to piger er begge født d. 1. marts (ca. 8 uger for tidligt). Frederikke 1 minut før Nanna. Pigerne synes det er lidt sjovt at kalde Frederikke for storesøster, men rent faktisk kunne det godt være Nanna som var undfanget før Frederikke. Nu er de formentlig enæggede tvillinger, hvilket gør det helt omsonst at tale om aldersforskel, da de oprindeligt (hvis de er enæggede) har været ét æg/embryo, som blot har delt sig. Hvem der kom ud af min kones mave først, har sådan set ikke noget med deres interne aldersforskel at gøre, kun hvilket barn der lå nærmest kirurgens hånd.

Men hvad der er mest interessant… ja nu kommer det… det æg, fra din mors æggestok, som blev til dig, blev skabt dengang din mor lå inde i din mormors mave.  Alle kvindens æg, findes i hendes æggestokke ved fødslen. Dvs. at kimen til ”dig”… den allerførste byggesten til ”dig”, blev lavet inde i din mormors mave. Lidt poetisk kunne man sige at du (eller i hvert fald, noget af dig) har ligget inde i din mormors mave. Hvor gammel synes du så egentlig du er? Tænk over det.

Vand og brandfare:
Vi kan godt blive enige om at vand kan slukke ild. Men underligt nok er vand lavet af både hydrogen og oxygen. Hydrogen er en meget brandfarlig gas. Tænk bare på Hindenburg luftskibet som d. 6. maj 1937 brød i brand, pga. sine store hydrogenkamre (og formentlig en gnist fra noget statisk elektricitet).
Oxygen (ilt) er brandnærende, og har du prøvet at blæse oxygen ind i ild, vil du se at ilden blusser op. Den skal bruge oxygen til at leve.
Men sætter du hydrogen og oxygen sammen, får du ikke et SUPER brandfarligt kombinationsprodukt… næh, du får noget som slukker ild (vand). Hvad?

Tænk over det næste gang du hyrer BÅDE en klovn og stripper til din fest, i håb om at det er en fantastisk kombination til at få gang i festen.

Men faktisk er næsten alle kombinationer af atomer lige så ”ulogiske”. Tager du fx Natrium, som er et metal der brænder i vand? Yes, det brænder i vand. Og sætter det sammen med Klor, som er en dødsensfarlig gasart… så får du ikke et bedre ”atom-fabeldyr” som brænder i vand og udsender farlig giftgas. Næh, du får alm. køkkensalt!

1 kommentar:

  1. Igen er morfar totalt ude af billedet, dog tror jeg ikke på kønsskifte.
    Svigerfar OVE.

    SvarSlet