søndag den 22. januar 2012

Når man ikke tænker sig om (Opfindelser og Pia K.)

… ja så kan der ske sjove ting og sager. Her er et par pudsige eksempler.

”Alt som kan opfindes, er opfundet”

Er den tidligere direktør for det amerikanske patentkontor, ”Charles H. Duell”, blevet fejlciteret for at sige, i 1899. Havde han reelt sagt det, kunne man tænke om det skyldes at manden var blevet træt af at se patentansøgninger der lignede noget som allerede var opfundet, eller om han bare syntes at have set opfindelsesafgrunden i øjnene? Det skal jeg ikke kunne sige. Men citatet er sjovt, og vi kan sidde og grine lidt af det. For historien viser jo at der hele tiden kan opfindes nye ting. Hvorfor skulle dette så ikke også gælde i 1899?

Men inden vi griner os selv til døde over hans citat (som noget tyder på ikke er helt hvad han sagde), skal vi lige tænke over, at det faktisk også er os selv vi griner af. Hvad?

Jo, jeg har fx hørt mange virksomhedsledere sige sådan: ”Indenfor vores branche nytter det ikke at tænke nyt, for alle nye ting som kan opfindes til vores branche, er opfundet”. Eller ”Hvis der fandtes andre måder vi kunne sælge vores produkter på, så var der nok nogen som havde gjort det”.
Måske har man hørt sig selv sige: ”Jeg tror ikke jeg kan skrive min jobansøgning på en opfindsom måde som ikke er set før”, eller ”hvis det her kan gøres på en anden måde, var der nok nogen som gjorde det”.

En historie som økonomer, med stolthed, går meget op i at fortælle hinanden er historien om økonomiprofessoren og hans studerende som gik hen ad gangen på universitetet. Så siger den studerende: ”Professor, professor! Se der ligger en 1.000 kr. seddel derovre i hjørnet!”. Professoren svarer uden at kigge derhen: ”Nej, det gør der ikke, for hvis der gjorde, var der nogen som havde samlet den op”.
Sådan! Giv hellere op på forhånd. Alt som kan opfindes er nemlig opfundet. 

Politikere
… og apropos tossede udtalelser. En gruppe mennesker, som notorisk har et ry for ikke altid at tænke sig om inden de taler, er politikere. Hvis man følger med i det temmelig interessante radioprogram (som snart bliver til TV-program på DR2), ”Detektor” på P1 (jeg kan højst anbefale programmet), så kunne man for ikke så mange dage siden høre Pia K. slå sin personlige integritet ihjel på landsdækkende radio. Jeg har klippet den del af udsendelsen ud som omhandlede Pia K.(nederst i indlægget)


For dem som ikke har ca. 6½ min. Til at høre klippet, kan jeg fortælle at Pia K. bliver konfronteret med en udtalelse hun var kommet med, som viste sig at være forkert.

Pia K. fortæller så (frit citeret) at det ikke er løgneren der er noget galt med. Derimod er det alle de mennesker som lytter til løgnen og ikke modsiger den der er noget galt med. Derudover skyder hun også skylden på medierne, som burde være bedre til at fange usande udtalelser, gjort af politikere (hvilket programmet jo også gjorde). Hun bliver også spurgt om hun i dag ville have sagt anderledes… det ville hun ikke. Til sidst bliver hun spurgt om hun på senere tidspunkter kunne finde på at komme med lignende usande udtalelser… det svarer hun ja til. Og i stedet for at indrømme sin fejl, finder hun andre som hun også ”tror” har udtalt sig usandt om samme sag. Vi kan vel alle se det fornuftige i at det er OK at lyve, hvis bare naboen også gør det, ikke?

I løbet af interviewet når hun at kritisere redaktionen på Detektor for ”ikke at være alt for kvikke”, og hun trumfer det hele med at spille ”konspirationskortet” og påstå at det er nogle politikere fra et konkurrerende parti som har tippet Detektor redaktionen omkring den usande kommentar. (selvom dette også er løgn)
Og alt dette på under 6½ min. Det er fantastisk. Det kræver sin politiker.

Her er der tale om en politiker som åbenbart sætter en dyd i at udtale om ting vedkommende ikke ved noget om (læs mere om det i mit indlæg ”Forkerte holdninger”)

Man må sige at mange politikere altid er gode for... ja, lad os bare kalde det en ”morsom bemærkning”. En blanding af politics og entertainment må næste blive ”politainment”.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar