søndag den 29. januar 2012

Hollywood og militæret

En gåde: Hvad har Hollywood og det amerikanske militær til fælles?

Hmm?

Når du sidder og ser en Hollywood-storfilm som fx Transformers, Top Gun, Pearl Harbor e.l. Så er det muligvis ikke de store inspirerende tanker dit overhoved bliver fyldt med. Så hvorfor overhovedet inddrage Hollywood i en blog der handler om spændende tanker?

Ganske simpelt. Når du næste gang ser en stor (budget) Hollywood film, er der en ting du kan tænke over.
Hvad har Hollywood og det amerikanske militær til fælles?
(ordet "militær" bliver her brugt om alle afdelinger af militæret, fx fodfolk, navy, marines, airforce osv.)
Faktisk en del. Forestil dig at du er instruktør eller producer på en stor Hollywood "tjubang" film, og du til en scene skal du bruge kampvogne, kampfly, soldater og masser af våben.
Hvor får du fat i dem?

Enkelt. Du ringer til det amerikanske militær. De har et helt særligt kontor som kun tager sig af samarbejdet med Hollywood. De hjælper Hollywood med at finde de kampfly, soldater, aircraft carriers, kampskibe osv. som de har brug for, til deres film.

Pointen
Men nu kommer pointen. Når militæret nu er så flink at hjælpe Hollywood med alle disse ting. Hvad får militæret så igen?
Svar: PR. They wanna look good, man!

Det flinke udlån af militærmateriel kommer med et "ønske om indflydelse". Indflydelse på filmen. Som alm. film-seer der ser film som Pearl Habor eller Transformers kan det være svært at gennemskue helt præcist hvad denne indflydelse så bestod af.

Den særlige militær-hollywood afdeling kigger nemlig manuskripterne igennem og fortæller instruktøren/produceren hvor de "ønsker ændringer". Det kunne være i scener hvor militæret eller luftvåbnet kom til at se for dumme/inkompetente/onde ud - lad os lige få ændret det.
Bl.a. har det amerikanske militær nægtet at medvirke i film som Platoon og Forrest Gump, fordi de ikke kunne påvirke filmene i den retning de ønskede. Platoon var eftersigende for voldelig, og Forrest Gump var for dum til at de gad at blive associeret ham.

På den anden side har film som Transformers, Jurassic Parc III og Armageddon (for at nævne nogle få) lavet ændringer i deres manuskripter efter militærets "ønsker". Who is you sugar daddy?
Det kan være en replik hist og her. Det kan være en person som lige er lidt for ond. Det kan være noget de mener er faktuelt forkert. Det kan være mange ting...

Som filmmager kan det være svært at sige nej til en masse (nogle gange gratis) hjælp fra militæret, hvis det eneste man skal gøre er at lave op på sit manuskript nogle bestemte steder.

Så næste gang du ser en amerikansk film hvor det amerikanske militær er med, så tænk over om militæret måske har påvirket manuskriptet en smule for, at få dem selv til at se bare "lidt bedre ud".

Denne film på ca. 37 min. giver et spændende indblik i det amerikanske militærs indflydelse på Hollywood.




Hvis du har lyst til at dykke yderligere ned i emnet, kan du kigge på nedenstående link, som også henviser til en bog om emnet.
http://www.blackflix.com/book.reviews/operation.hollywood.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar