Stres og jag, og ikke nok timer i døgnet.
De fleste kender til det.
De fleste kender til det.
Men faktisk kommer der hele tiden mere tid i døgnet, uden at du tænker over det.
Du har hørt om skudår hvor den kære februar får tilføjet en ekstra dag hvert 4. år (med nogle undtagelser).
Men har du også hørt om skudsekund? Det er ikke en joke. Der er faktisk noget som hedder skudsekund.
Men har du også hørt om skudsekund? Det er ikke en joke. Der er faktisk noget som hedder skudsekund.
Rent faktisk har man igennem flere år tilføjet, med ca. 1-2 års mellemrum, et ekstra sekund på dagen. Det har man gjort for at få dagen til at passe med at jorden hele tiden bliver langsommere til at dreje rundt om sig selv. Det er helt naturligt at man, med alderen, bliver langsommere til at dreje rundt om sig selv – det sker også for jorden.
Ergo, døgnet bliver hele tiden længere – selvom du måske troede det modsatte.
Går vi ca. 400 mio. år tilbage til Devon-tiden (da farfar var dreng!) var døgnet på omkring 22 timer – men så vidt vi ved beklagede ”trilobitten” (se billedet til højre) sig ikke over at være stresset og at der var ”ALT FOR FÅ TIMER I DØGNET!” – og hvad kan vi lære af det? Trilobitten er med sine 250 mio. år på jorden en af de mest succesfulde livsskabninger (i modsætningen til mennesket som knapt har været her 2 mio. år). Ergo, succesfulde væsner bliver ikke stressede.
… og når vi taler om tid. Nogen som virkelig har forstået at få ekstra tid, er nisser. Som jeg lige kan regne det ud, er der ca. en faktor-10 i forskel på nisseår og menneskeår. Altså en 30-årig mand svarer ca. til en 300-årig nisse. Så nisser er jo nærmest først i puberteten som 130-årig.
Men tænk hvor hårdt det må være at være nisseforældre. En babynisse i ble i 20-40 år, afhængig af ambitionsniveauet! Liberos vådeste drøm, og enhver forældres mareridt, og så lærer babynissen først at tale omkring de 20 år. Måske derfor at mange nisser er enebørn?
Nisser er på den måde stik modsat hunde. Hunde siges i folkemunde at ældes 7 år for hver gang en tobenet (menneske!) ældes 1 år. Men nisser ældes i runde tal ca. 1 år for hver gang et menneske ældes 10 år. Det er nok derfor nisser ikke har hunde. Tænk sig at fortælle lillenissen at dens nye hundehvalp er død inden lillenissen er ældet 1½ år. Desuden spiser hunde pynten på juletræet. Jeg taler af bitter erfaring.
English is my best!
Der er et engelsk ord som mange danskere konsekvent udtaler forkert, og jeg har ikke helt fundet ud af hvorfor.
Ordet ”steak” (en bøf) udtales af mange danskere som ”stiiik”. Men hvor den ”i”-lyd kommer fra er mig en gåde. På engelsk udtaler man ordet [stæjk] og på dansk har vi ingen tradition for at udtale ”ea” som ”i”. Så hvor kommer det fra?
Måske tror folk at vokallyden skal lyde som den i ordet ”team”. Men hvad så med ordet ”break”?
Men det engelske sprog er tankevækkende fyldt af potentielle sprogbøffer for os sagesløse danskere. Især hvis vi ikke lige får oversat alle ordene korrekt (og det hele bliver for ”The Julekalenderisk”).
Prøv fx de her.
Our restaurant has the best kok in town
She is very pudsig
The king lived on a slot (slut = skøge)
Eller en vanvittig kombination af dem alle.
The Kok from the slot was very pudsig
Eller hvis man vil oversætte flg. sætninger fra dansk til engelsk:
”skyd bolden herovre til en nikker” (læs: at nikke til bolden med hovedet )
”Hvor er Århus hovedbanegård?” (where is year house head lane farm?)
Jeg ser mange potentielle udenrigspolitiske faldgruber i det engelske sprog for den kære Villy Søvndal. Og jeg håber at jeg med dette indlæg har undgået en potentiel handelsboykot af Danmark fra engelsktalende lande.