Jeg har tænkt mig at lave en lille følgeton på min blog som hedder ”Du bliver snydt”.
For det her med at blive snydt er mere end blot at få at vide, at man ikke ser tyk ud i en størrelse 34 – for det gør du sandsynligvis. Stop nu med at gå med sådan noget tøj, du er jo ikke teenager mere!
Vi bliver snydt så mange steder: Medier, samtaler, naturen, vore medmennesker, os selv osv. Nogle gange ved vi godt vi bliver snydt, andre gange er vi slet ikke klar over det.
I det første afsnit af ”Du bliver snydt” vil jeg dykke ned i et af mine yndlingssnydeemner, nemlig ”et atlas”. Jeg har nemlig en personlig fetich for kort (geografiske kort, ikke spille-kort) – jeg elsker gamle historiske kort, og kan bruge lang tid på at kigge på kort over sære egne og steder.
Jorden er rund! Håber ikke det overrasker nogen. Og når en rund jord skal portrætteres på et fladt kort bliver der problemer – og for nogle mennesker er disse problemer måske kendte og trivielle, og for andre er de nye og værd at give lidt tanke.
Herunder har jeg uploadet nogle forskellige verdenskort. Som I kan se er de ikke helt ens. Der er nemlig forskellige snydemetoder til at få en fodboldrund jord, til at ligne et græsplænefladt kort – men dem vil jeg
ikke dykke ned i. (hvis du klikker på nedenstående kort, bliver de forstørret, så du bedre kan se dem)
Lad os komme i gang med nogle tankeeksperimenter.
Tankeeksperiment
Find Grønland. Grønland er sjovt nok altid et af de elementer der er portrætteret meget forskellige på verdensatlas. Nogle gange er Grønland ligeså stort som Sydamerika, og andre gange er Grønland på størrelse med Australien, og andre gange en helt anden størrelse.
En hurtig gættekonkurrence. Hvad er størst? Grønland, Australien eller Indien? Hvis man ikke kender svaret, men prøver at finde ud af det ved at kigge på et Atlas, ja så bliver man snydt. På de fleste kort ser Grønland størst ud, så Australien, og så Indien. Men i virkeligheden er Australien størst, så Indien og så Grønland. Det kan være svært at se på kortet at Australien er ca. 3,5 gange så stor som Grønland, og at der kunne ligge 2 x Grønland og 1 x Indien inde i Australien.
Det er heller ikke særlig sødt at kortmagerne at forklejne Sydamerika på den måde. Faktisk kan Sydamerika rumme både Australien, 3xGrønland og Indien inde i sin hule mave.
(i bunden af indlægget kan du se nogle billeder fra en globus som lidt mere nøjagtigt viser Grønlands størrelse)
Opskrifter:
2 x Grønland + 1 x Indien = ca. Australien
3,5 x Grønland = ca. Australien
1,5 x Grønland = ca. Indien
1 x Australien + 3 x Grønland + 1 x Indien = ca. Sydamerika
Men lad os ikke dvæle mere ved det.
OK, måske har du regnet den ud. Jo længere du kommer mod nord (eller syd) jo mere forskruet bliver kortet, fordi den berømte fodboldrunde jord nu er fladet ud, og det giver en kraftig facelift af de meget nordlige og sydlige egne – områderne bliver trukket ud.
Men hvor langt mod nord skal man så op før at det går galt?
Find Island og Svalbard på kortene (Svalbard er de øer som du finder lige nord for Norge) – begge to forholdsvis nordlige områder.
Her bliver du typisk også snydt. For hvilket område er størst, Island eller Svalbard? Kortet siger uden tvivl Svalbard. Men rent faktisk er Island næsten dobbelt så stor som Svalbard.
Men det er ikke bare arealerne der snyder på et atlas. Også afstandene. Find Grønland, og kig på dens nordlige top. På østsiden (til højre) af toppen er der ligesom en halvø. Det minder lidt om en knage man kan hænge sin pelsjakke på. Husk på denne knage. Find så Finland, og gå lidt øst på, ud i havet, hvor du finder en russisk ø der ligner en blanding mellem en boomerang og et ”C”. Prøv så at regn ud hvor langt der ca. er mellem pelsknagens yderste spids (på Grønland), til Boomerangøens (som faktisk hedder ”Novaya Zemlya”) nordligste spids? Hvor langt er der imellem de to punkter? (TÆNKE TÆNKE TÆNKE)
Der er ca. lige så langt som der er i fugleflugtslinje mellem København og Rom.
Hvilken afstand kunne du måle?
Du bliver snydt.
Lad os prøve en til.
Kig på det sidste atlas (af dem ovenover). Det er det eneste atlas som så at sige ”ser nogle områder flere gange”. Her er fx Alaska og det østlige Rusland med to gange i hver sin ende af kortet.
Det sjove er her, at hvis du måler en strækning i fx Alaska i den ene side af kortet, og måler præcis den samme strækning i den anden side, så er strækningen ikke lige stor. Alaska er altså større end Alaska?!?! Afhængig af om du måler den det ene sted eller det andet sted. Spøjst!
Den allerstørste ”snyd” er dog den måde atlaset er vendt på. Nord er konsekvent opad, og syd er konsekvent nedad. Det er historisk snyd og bedrag. Igennem tiderne har vi vænnet os til at nord er op og syd ned, men jorden er sådan set bare en fodbold der svæver rundt ude i verdensrummet – og derude er der intet ”op og ned”. Så Jorden set fra rummet, kunne lige så godt se sådan ud (nedenstående billede).
Konklusion:
OK, så jeg kan hverken bruge et atlas til at bestemme afstande, arealer, størrelsesforhold og ”op og ned”. Hva’ så?
Få dig en globus!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar