onsdag den 4. januar 2012

Forsikringer og væddemål

Når du tegner en forsikring er gambling nok det sidste du tænker på. Men i realiteten har forsikringer og væddemål en del med hinanden at gøre.

I slutningen af middelalderens England sad nervøse købmænd på pub’erne og frygtede de mange slemme ting som kunne hænde for deres propfyldte handelsskibe som de havde ude og sejle på de store farlige verdenshave. Kom de nu hjem med lasten fuld, eller sank de eller blev plyndret?

Et lille væddemål var derfor på sin plads, og heldigvis var der også forretningsmindede rigmænd på pub’erne til at indgå et sådan væddemål.

”Hvis mit skib ikke kommer hjem vinder jeg, og du skal betale mig skibets værdi, men hvis skibet kommer hjem vil jeg betale dig 20% af skibets værdi” – kunne et væddemål have lyt, og den første forsikringspolice var opfundet.

Tankeeksperiment:
Når du fx tegner en brandforsikring med dit forsikringsselskab indgår du sådanset et væddemål med forsikringsselskabet.
”Hvis mit hus bryder i brand skal I betale mig den værdi som huset er kommet til skade for, og hvis huset ikke brænder, vil jeg årligt betale jer 2.000 kr. (den årlige forsikringspræmie)”. Men væddemål er nok ikke det første du tænker på når du forsikrer dit hus, dine børn eller dit liv.
Især med livsforsikring virker tanken om et væddemål en anelse morbidt. ”Jeg vil vædde med at jeg dør inden jeg bliver 65 år.” Forsikringsselskabet tager det væddemål med den positive vinkel og siger: ”We’ll take that bet, vi tror du er overdrevet hypokonder, og vil gerne vædde med at du ikke dør inden du bliver 65”. Og her er det som at spille imod et kasino, for ”the house always wins” – heldigvis.  

Eftertanke:
Men ligesom man kan tænke en forsikring som et væddemål kan man sådan set også tænke et væddemål som en forsikring. Jeg har flere gange sat penge på sportskampe hvor Danmark spillede med, og ”forsikret” mig mod at Danmark skulle tabe. Fx VM herrehåndboldkampen 2011, Frankrig-Danmark. Jeg placerede en forsikring på ca. 400 kr. på kampen. Hvis Danmark vandt, var det godt. Hvis Danmark tabte, udbetalte mit ”forsikringsselskab” (Læs: Danske Spil) mig ca. 200 kr. (+ indskuddet selvfølgelig). Historien viste at Danmark tabte, og jeg fik mit forsikringsselskab til at dække hele skaden (uden selvrisiko). Men sådan er der næppe mange der tænker om væddemål.
Og som en personlig note kan jeg tilføje at min kæreste blev fantastisk sur over denne "forsikring" som jeg havde tegnet. Var hun også blevet sur, hvis jeg havde tegnet et ulykkesforsikring på vores børn?

Konklusion:
Sjovt nok begynder væddemål på nogle områder at ligne forsikringer. Du kan ved mange bookmakers sætte forskellige typer af garderinger ind på dit væddemål, som moderere og sikre dit hovedvæddemål (lugter ligt af forsikring). Omvendt fungerer fx selvrisiko hos forsikringsselskaber nærmest som et ekstra væddemål du kan ligge oveni din forsikring. ”Hvis mit hus brænder ned, skal du betale mig et nyt hus. Men hvis det ikke brænder ned skal jeg betale dig 2.000 kr. pr år – Men vent… jeg vil godt gamble lidt. Hvis huset brænder ned, betaler jeg selv de første 100.000 kr. af et nyt hus, i mod at jeg kun skal betale 1.500 kr. pr år” (lugter lidt af gambling). Egentlig gambler du i dette tilfælde 100.000 kr. på at vinde 500 kr. hvert år – Men ordet ”selvrisiko” lyder bare meget bedre.

2 kommentarer:

  1. Forsikringer er meget ældre end middelalderen. Allerede de gamle babylonere forsikrede deres skibslaster.

    SvarSlet
  2. Tak for din kommentar, og den ekstra historiske dimension på tankeeksperimentet.
    Det er sjovt at tænke at "forsikringstanken" ikke kun er tænkt flere steder i verden, men også i verdenshistorien.
    Det jeg synes er det meste pudsige med forsikringer, er når forsikringer bliver økonomiske, for så ligner de faktisk væddemål temmelig meget.
    Fx hvis jeg skulle gå på line i 10 meters højde, kunne jeg grundlæggende forsikre mig på 2 måder. Enten kunne jeg sætte et net op under mig, placere en tyk madras på jorden, eller binde et sikkerhedskabel rundt om min mave. Men på den anden side, kunne jeg også bare betale 2.000 kr. til mit forsikringsselskab som en slags livsforsikring eller ulykkesforsikring. Så hvis jeg faldt ned, var jeg økonomisk i stand til at lappe mig selv igen, eller (hvis jeg døde) at forsørge min familie.
    Det pudsige er bare at (i mine øjne), ligner den første type meget en alm forsikring/sikring (jeg sikrer mig mod skade), hvor den anden type mere ligner et væddemål (jeg vædder med at jeg falder ned). Og dobbelt pudsigt nok er, at det mest er den sidste type af "forsikring" som forsikringsselskaber i dag benytter sig af.
    Hvis du har noget spændende viden omkring fx Babylonernes vinkel på forsikring (var den mest forsikrings- eller mest væddemålspræget), er jeg meget nysgerrig på at høre mere. :-)

    SvarSlet